Türk Edebiyatında İsimler Sözlüğü

22.09.2013 09:21:00
Türk Edebiyatında İsimler Sözlüğü

 Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü, edebiyatımızın  bütün şair ve yazarlarının biyografilerini internet ortamında ulaşılabilir hale getiriyor. İki yıl içinde tamamlanması beklenen sözlük projesinde 12 bin 138 şair ve yazarın biyografisi yayınlanacak.
 
Başlangıçtan 20. yüzyıla gelinceye kadar Türk edebiyatına şair ve yazarların biyografilerini genel ağ ortamında bilim ve kültür hayatının hizHABERICERIKe sunmayı amaçlayan Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü hizmete açıldı. Projeye turkedebiyatiisimlersozlugu.com adresinden ulaşmak mümkün.

 
Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından Ankara Rixos Otel’de düzenlenen basın toplantısında tanıtılan proje, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen’in başkanlığında, Prof. Dr. Mehmet Arslan, Prof. Dr. İsmail Hakkı Aksoyak, Prof. Dr. Filiz Kılıç, Prof. Dr. Öcal Oğuz’dan oluşan bir ekip tarafından yürütülüyor. Tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Prof. Dr. Mustafa İsen, 1 Şubat’ta başlayan projenin 2 yıl içinde tamamlanmasını ve ikinci aşamasında da Tanzimat sonrası modern Türk edebiyatını ele almayı planladıklarını anlattı. Mustafa İsen, “Proje ile, daha önce Haluk İpekten tarafından hazırlanan ‘Tezkirelere Göre Divan Edebiyatı İsimler Sözlüğü’ adlı çalışmada tespit edilen 3 bin 180 ismin, tekke ve âşık edebiyatı ile elimizdeki verilere göre 12 bin 138 şair ve yazar sayısına ulaşacağı öngörülmektedir. Bu şekilde tezkirelerde gündeme gelmemiş, ama eserleriyle edebiyat dünyasında var olmuş isimlerin, kütüphanelerinin tozlu sayfalarında kalmaktan kurtarılması, Türk edebiyatıyla ilgili değerlendirme süzgecinden geçmiş, doğru, güvenilir, bilimsel bilginin yararlanıcılarına genel ağ ortamında etkin bir şekilde ulaştırılması amaçlanıyor.” dedi.

Dün itibarıyla projede madde yazmak üzere üniversitelerden çok sayıda akademisyenin veri tabanına kayıt yaptırdığını dile getiren Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri İsen, ilk aşamada yazımı ve incelenmesi tamamlanan 574 maddenin erişime açıldığını kaydetti. İsen, şu bilgileri verdi: “Projede maddelerin siparişi, girişi, incelenmesi, Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından hazırlanan bir veri tabanı üzerinden yapılmakta ve inceleme süreci tamamlanan maddeler erişime açılmaktadır. Okuyucular, hazırlanan veri tabanında, edebiyatçıların isimlerine, alanlarına, yetiştikleri sahalara, yaşadıkları yüzyıllara, doğum tarihlerine, doğum yerlerine, ölüm tarihlerine, mesleklerine, eserlerine göre arama yapabilmektedir. Projede, şair ve yazarların biyografilerinin yanında ele alınan isme ait örnek HABERICERIKlere ve onlarla ilgili beslenmiş veya seslendirilmiş şiirlerinden örneklere, şair ve yazarların resim ve minyatürlerine de yer verilmektedir.”

 

Zaman