Şairler İstanbul?dan Direnişi Şiirle Selamladılar

5.08.2013 03:15:00
Şairler İstanbul?dan Direnişi Şiirle Selamladılar

 Şairler Mazlumdan Yana ve Darbelere Karşı Şiir okudular.İstanbul Fatih Saraçhane Meydanı'nda Genç Hareket öncülüğünde başlayan ve çeşitli sivil kuruluşun da destek verdiği Kardeşlik, Adalet, Özgürlük İçin 7 Gün 7 Saat Etkinlikleri  kapsamında bata Suriye ve Mısır’da yaşanan acıları paylaşmak ve haksızlıklara tepki göstermek için Ümmet Şiirleri Gecesi düzenlendi.

Şair Cahit Zarifoğlu’nun ‘Ümmeti Gözetmen Gerekli’ sözünden ilhamla Ümmet Şiirleri Gecesibaşlığı altında düzenlenen geceye hem genç şairler hem de birçok usta şair, yazar ve kültür adamı katıldı.

İki bölümden oluşan ve yoğun ilginin olduğu program gecenin düzenlenmesinde emek sahibi olan eğitimci yazar Mahmut Balcı’nın yaptığı konuşma ile başladı.

 

‘Ani gelişen olaylara karşı acil çözüm üretmek gerekir. Ümmet şiir gecesi de böyle ani gelişti. Mesele ümmet ise gerisi hikayedir diyerek geceye gelemeyen ancak selamını gönderen birçok şairin şiir dostlarına ve direniş gönderdiği selamlarını iletiyorum. Kıymetli kardeşlerim şiir şuur demektir. Şiir zulme karşı duruş demektir. Adeviyye Meydanı ve onun kardeşi olan Saraçhane Parkı darbecilere; hem kendinize hem de halkınıza ihanet etmeyin diyen iradenin sesidir. Saraçhane Parkı, ağaç katliamını bahane ederek sokaklarda terör estiren insanlara ‘durun ey kalabalıklar bu cadde çıkmaz sokak' demek isteyen müslümanların iradesini temsil etmeye çalışan bir mekandır. Bu mekanda okunan Kur’anla, yapılan dualarla birlikte şairin ve şiirin de üzerine düşeni yapması gerekiyordu. İşte bu niyetlerle Ümmet Şiirleri Gecesi düzenlendi. Bu program sırdan bir şiir dinletisi değildir. Burada okunacak şiirler sıradan şiirler değildir ve bu şairler de sıradan şairler değildir. Peygamberlerin varisleri alimlerdir. Peygamberlerin dostlarında bir seçkin sınıf ise edipler ve şairlerdir. Çünkü özgürlük peygamberi Hz. Muhammed (a.s) Müslümanlara hakaretin yükseldiği anlarda yürekli şair Hasan bin Sabit’in şiirler söylemesini teşvik etmiş.

Aziz dostlar, meydanlardan bir şey olmaz diyen bazı gafil kardeşlerimizin meydanlar üzerinden Müslümanların iradelerini çöpe atan, itibarını ayaklar altına almalarını görmelerini ve onlara dolaylı olarak destek vermelerini ise Allah’a havale ediyoruz. Allah bu şuursuz ve dalgın Müslümanları ıslah etsin.  Gezi Parkında yaşanları görmezlikten gelemeyiz. Bu olayları ve yaşananları  iyi analiz etmeliyiz Ancak Kafe Mücahitliği yapan veya gezicilerin arkasına takılıp giden gençlerimizin yanlışa yönelmelerinden dolayı üzülüyoruz. Bu gençlerimize sesleniyoruz. Nefsinize, konumunuza hoş gelen sözler ve eylemler doğru eylemler değildir.

Ailelerimizden talebimiz. Çocuklarımıza Kur’an’ın önemsediği değerlere bağlı yazılan şiiri ve yürekli şairleri tanıtalım. Yaşanan haksızlıklara karşı yerine göre slogan atmak, şiir okumak, edebiyatla ilgilenmek, düşünce ile tepki vermek eylemin bir parçasızdır. Sessiz çoğunluğun da meydanlara yönelmesi ve haklarını takip etmesi gerekiyor.Madem insanlığa dayatılan, insanlığı oyalayan ve aldatan içi boş demokrasi meydanlara göre şekilleniyor o halde Müslümanların alternatiflerini meydanlarda buralardan da seslendirmeleri gerekiyor.Madem darbeciler evlerinde sabırla ve sağduyu ile, barışçıl yöntemlerle yönetimin belirlenmesini istemiyor ve sokakta terör estirerek bir dayatmada bulunuyorlar ise durup düşünmek ve karar vermek gerekir.Şayet halkın bu talepleri hiçe sayılıp meydanlara sürdükleri vandallarla,  baltacılarla,çetecilerle meydanlar işgal edilip hak isteyenlere saldırılıyor ise işte gerçek halkın yani çoğunluğun da bu noktada sesini meydanlardan duyurması gerekir. Madem uluslar arası güçler ve darbeciler meydanlara bakıp tavır ve politika belirliyor o zaman ülkenin çoğunluğu olan halkın da hakkını meydanlarda araması gerekir. Meydanlarda herkese % 52 nin %2 den daha büyük ve haklı olduğunu anlatmak gerekir. Bunu sosyal olan her alanda yapmak gerekir.Zalimlere karşı durmak, haktan ve mazlumlardan yana olduğumuzu göstermek için hangi meydanda bir eylem varsa sessiz çoğunluğun da o meydanlara destek vermesi gerekiyor. Sadece evde ağlayarak, olayları ekrandan seyrederek değil sokaklarda ve meydanlarda da hakkımızı aramamız gerekir. Çünkü bizi de aynı tehlikeler bekliyor.Ancak her tepkimizi şiddete, başkasının malına, mülküne, hak ve hukukuna zarar vermeden yapmak gerek.Her duyarlı müslümanın bu sıralar dikkatini bu konulara vermesi imanın da bir gereğidir.’ diyen Mahmut Balcı Genç Hareketin bu çabasını selamladığını belirtti.

Ümmet Şiir Gecesi’ne Gürsel Tanrıverdi,Taha İnci,Yunus İçten,Ali Asım,Halil İbrahim Koç,Şakir Kurtulmuş,Sezgin Kızılkoca,Davut Akgül,Ahmet Mercan,Tarık Tufan,İsmail Kılıçarslan,Furkan Çalışkan gibi şair ve yazarlar katıldı. Yazar İbrahim Paşalı da şair Mehmet Akif Ersoy’un Mısır’a gidişini ve arkadaş çevresinin mücadelesini anlatan bir konuşma yaptı.

Sezai Karakoç, Erdem Beyazıt, Cahit Zarifoğlu, Mahmut Derviş ve Cahit Koytak’tan şiirlerin de seslendirildiği geceye katılanlar da zaman zaman tekbirlerle Suriye ve Mısır’daki direnişe destek verdiler. Gece Teheccüd namazı ile sona erdi.