ÖĞRENCİLER TARIK BUĞRA'YI ANLATTI

23.02.2018 12:19:16
ÖĞRENCİLER TARIK BUĞRA

Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi kapsamında düzenlenen “Doğumunun 100. Yılında Edebiyatımızın Yerli ve Milli Sesi Tarık Buğra” programlarının açılış paneli Meram Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Programa Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Selçuk Üniversitesi Genel Sekreteri İbrahim Halıcı, Konya Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, ilçe milli eğitim müdürleri, okul yöneticileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Programda Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra Anadolu Mektebi Tanıtım Filmi izlendi.

Programın açılış konuşmasını yapan Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Yazar Okumaları projesinin gençlerimizin yetişmesindeki önemine değinerek, bu projeyi başlatan Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

 

Tarık Buğra’nın, Osmanlı’nın son dönemlerinde milletimizin, ülkemizi işgal eden güçlere karşı verdiği mücadeleyi de eserlerinde işlediğini ifade ederek; bugün de Tarık Buğra’yı okuyan ve anlatan gençlerimizin önemli bir gelecek vizyonu ile ülkemize karşı kötü emelleri olanlara karşı yine milletimizin verdiği mücadeleyi yazacaklarına inandığını söyledi.

Açılış konuşmasından sonra açılış paneline geçildi. Panelde öğrenciler çeşitli yönleri ile Tarık Buğra’yı anlattı.

Açılış panelinde konuşan Abdurrahim Çanak, “Tarık Buğra’nın Eserlerinde Toplumsal Ayrılıklar”, Ayşen Yıldırım, “Tarık Buğra’nın Türk Edebiyatına Bakışı”, Fahrettin Kuşyılmaz, “Osmancık Romanında Cihan Devletini Kuran İrade”, Sevda Bilgeç ise “Tarık Buğra Eserlerinde Türk Milletinin Tarih ve Kültür Anlayışı” konularını değerlendirdiler. Panel Başkanlığını ise Asude Özkan yaptı.

İzleyicilerin ilgiyle takip ettiği konuşmalardan sonra bir değerlendirme konuşması yapan Akşehir İlçe Müdürü Sadık Köseoğlu, Akşehirli olan Tarık Buğra’nın doğumunun yüzüncü yılında anılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek emeği geçenlere teşekkür etti. Konya Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu ise okumanın önemine değinerek her gün kitap okumanın önemli olduğunu ifade etti. Köseoğlu, Anadolu Mektebinin çok önemli bir hareket olduğunu da söyledi.

Son değerlendirme konuşmasını yapan Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü ise konuşmasında Anadolu Mektebi gelişim aşamalarını anlattıktan sonra “Anadolu Mektebi Yazar Okumaları´nın gönüllü bir hareket olduğunu, faaliyetler kapsamında öncelikle kendimize ait klasiklerin okutulmaya çalışıldığına değindi. Konya ilinin Anadolu Mektebi çalışmalarında örnek bir il olduğunu belirten Güçlü, desteklerinden dolayı İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy ve diğer yetkililere teşekkür etti.

Yazar okumalarının esasını özetleyen konuşmasında Güçlü,  önemli yazarların kapasiteyi geliştirdiğini, artırdığını ve hayatta onlardan istifade edildiğini, idealist biri olabilmek için yazar okumalarının yapıldığını vurguladı. Bu okumalar sayesinde memleketimize daha fazla hizmet edeceklerini ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan için yazar okumalarını yapıldığını da sözleri arasına ekledi.

Programın sonunda panelist öğrencilere çeşitli ödüller verildi.

ANADOLU MEKTEBİ NEDİR?

Milli ve manevi değerlerimize sahip çıkan, kültür ve medeniyetinin gelişmesine katkı sunmuş yazarların tüm eserlerinin ve yazar hakkında yazılmış seçkin eserlerin okumasını, okunan her eser hakkında değerlendirme yazısı yazılmasını, eserlerin en az yarısı okunduktan sonra bir konu seçilmesini, seçilen konuda bir konuşma metni hazırlanmasını, düzenlenen panel programlarında hazırlanan metnin sunulmasını amaçlayan bir yazar okuma faaliyetidir.

Bu proje Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesinde himaye edilmekte ve desteklenmektedir. 

30 İlde yaklaşık 2.000 öğrencinin katıldığı okumalara Konya genelinde yaklaşık 150 öğrenci grup öğretmenleri nezaretinde okumalarına devam etmektedirler.

“Doğumunun 100. Yılında Edebiyatımızın Yerli ve Milli Sesi Tarık Buğra” panellerinde konuşmacı olarak katılan 40 Anadolu Mektebi öğrencisinin 35’i Konya’nın çeşitli liselerinde; 5’i de üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerden oluşuyor.

Açılış programından sonra saat 14.00 da aynı anda 8 okulda paneller düzenlendi ve öğrencilerimiz, “Doğumunun 100. Yılında Edebiyatımızın Yerli ve Milli Sesi Tarık Buğra”yı farklı yönleri ile anlattılar.

Etkinliğin kapanış programı ise yazarın doğum yeri olanAkşehir’de yapıldı.

 

TARIK BUĞRA KİMDİR?

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatının en önemli yazarlarından biridir. Milli Mücadelenin edebiyatımıza ustaca yansıtıldığı Küçük Ağa Romanına atfen “Edebiyatımızın Küçük Ağa’sı” olarak da adlandırılır. Akşehirli olması sebebiyle Konya’mız için de ayrı bir yeri vardır. Eserlerinde Akşehir’i, adım adım hissetmek mümkündür. Türk edebiyatının bu önemli ismi, aynı zamanda bir Konya Lisesi mezunudur.

Tarık Buğra, Türkçeyi düzgün ve yerinde kullanması, edebiyatın imkânlarından azami derecede istifade etmesi ve karakterindeki sağlamlıkla nesillere örnek olacak bir isimdir.

1918 yılında Akşehir’de doğdu, 1994’te İstanbul’da vefat etti.