Güne Düşen Notlar-5

31.03.2013 10:36:00
Güne Düşen Notlar-5

Birlik ve dirlik içinde güzel yarınlar düşlüyoruz. Şimdiki zamanın hakkını veren gayretler ile kapılar açılacak, köprüler kurulacak. Kavganın, kaosun, kargaşanın sona erdiği günler hepimizin ortak özlemi. Umut tükenmez. Yeniden bahara...

"Millet-i İbrahim" kavramı üzerinde yeniden düşünmenin zamanı. Varsın küfür milleti rahatsız olsun. Anlam kaybına uğramış, daraltılmış, gücünü, çağrışımını yitirmiş kelimeler, kavramlar aslına rücû ettiğinde kıymet kazanacaktır. Yeniden diriliş, yeniden "Millet-i İbrahim"

*

Hüdavend Hatun İşitme Engelliler Okulunda "Öykü Günleri" etkinliğinde buluştuk. Edebiyat-sanat faaliyetleri uzakları yakın eylemek için var. Eğitimci-Yazar Yusuf Tüfekçi ile birlikte öykülerimizi okuduk. Okumak-yazmak eylemi üzerine kon
uştuk. Yaşar isimli, görmeyen bir öğrenci bize dedi ki: "Ben en çok macera hikâyelerini seviyorum." Yaşar kendi içinde çok sesli, çok renkli bir dünya taşıyor. Yerinde duramıyor, göremese de hayat dolu Yaşar. Can kulağı ile dinleyip gönül gözü ile görüyor. Bu etkinliği düşünüp uygulamaya koyan Okul Müdürü Musa Dalkılıç'a ve yaptığımız konuşmaları işaret diline çeviren öğretmenimize teşekkürler. Şunu bir kez daha gördük ve şahit olduk ki edebiyat-sanat engel tanımıyor. Gönül gözü ile görmek, can kulağı ile duymak mümkün. Selâm olsun !..

*

 

Evvel Bahar

gül, yeni güne hazırlanıyor 
duvarı aşan sarmaşık
bahçelerde bir telaş
toprağın çağrısı bu
çağıltısı ak pınarın

sürmeli göz aydınlığı
cümle ot, cümle çiçek
dökülmüş yollara
rüzgârın söylediği
merhaba evvel bahar

*
 
İletişim araçlarının bunca hızına, gelişmişliğine, yaygınlığına rağmen günümüzde insanların bir araya gelmesi ne kadar da zor. "İnsanın zehrini insan alırmış" lakin "Yakınlıktan ötürü uçup gitmiş yakınlık". Yanık mektuplar devri kapandı. Bankalar çoğaldı. Kuşlar şehirden göçtü. Şimdi hız çağındayız. Tüketim çağındayız. Kaybettiğimiz bir şey var!


 
*

Âşık Veysel söylemiş: "Bir ulu ağaçtan bir yaprak düşse / O anda acısın duyar iniler". Dert adamı söyletir derler: "Dağlar çiçek açar Veysel derd açar"

*

YAZSANBİR "Safahat Okumaları" kapsamında Akmedrese'de "Süleymâniye Kürsüsünde" şiirini okuyup değerlendirme, yorumlama, çözümleme çalışması yaptık. Bu şiirde işlenen düşünceler ve çözüm önerileri üzerine müstakil bir yazı yazılabilir. İşlenen meseleler güncelliğini koruyor. 1912 yılında yazılan bu şiirin ümmete, insanlığa söyledikleri çok önemli. Aradan geçen bir asra rağmen yaşanan sorunların çözümü noktasında sıkıntılar, zorluklar devam ediyor. Geçmiş diye bir şey yok aslında. Dün, bugünün içinde bir şekilde devam ediyor. Daha geniş bilgi için: "Süleymâniye Kürsüsünde". Bu vesile ile okuma faaliyetimize destek veren, katkı sunan gönül dostlarımıza selâm olsun.

 
 *

Bizi var eyleyen değerlerin toplamı, toprağı vatan kılan mutabakat metni, millet sözleşmesi: İstiklâl Marşı. Yaşadığı çağı doğru okuyan, noksanları gören, yapılması gerekenleri maddî ve manevî cephesiyle duyuran mütefekkir-şair Mehmet Âkif'i rahmetle anıyoruz. Mekânı cennet olsun !


*

Yeni bir gün en çok da umuda işarettir. Sınırlı dünya hayatını sonsuzluğa adanmış umutlar, gayretler ışıklandırır.
 
 
Murat Soyak 



Fotoğraflar: Musa Dalkılıç